Verduurzaming van vastgoed - Archetex
27377
post-template-default,single,single-post,postid-27377,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_popup_menu_push_text_top,vss_responsive_adv,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive

Verduurzaming van vastgoed

Verduurzaming van vastgoed

De verduurzaming van verwarmingsinstallaties in sociale huurwoningen (of ander vastgoed), vooral in gestapelde bouw, stuit vaak op diverse hindernissen. Subsidieregelingen voor warmtepompen zijn doorgaans aantrekkelijker voor grondgebonden woningen dan voor appartementen, wat corporaties en Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) ontmoedigt om te kiezen voor duurzame collectieve systemen, zelfs wanneer deze systemen vaak de betere oplossing zijn voor flatgebouwen. Deze systemen resulteren ook niet altijd in een significante verbetering van het energielabel van een gebouw, wat een belemmering vormt voor verdere verduurzaming.

Subsidie en energielabels: obstakels en misvattingen
De huidige subsidieregelingen en energielabelcriteria bevoordelen individuele oplossingen boven collectieve systemen, wat minder gunstig uitpakt voor appartementen. Zo blijven veel complexen verouderde verwarmingssystemen gebruiken, ondanks dat collectieve oplossingen zoals een gemeenschappelijke warmtepomp vaak efficiënter zijn. Dit heeft te maken met de huidige financiële prikkels die niet optimaal zijn afgestemd op de specifieke behoeften van gestapelde bouw.

Veranderingen in de regelgeving
Het nieuwe regeerakkoord van partijen PVV, VVD, NSC en BBB brengt echter een belangrijke verandering: de afschaffing van de verplichting voor hybride ketels bij vervanging van gasketels in alle woningen, inclusief appartementen.

Dit besluit kan een rem zetten op de motivatie om te investeren in duurzame oplossingen, waardoor er een verschuiving zou kunnen plaatsvinden naar minder optimale oplossingen zoals stadswarmte of waterstofgas, gecombineerd met maximale isolatie maar met behoud van gasketels.

Wat kan Archetex betekenen?   Er is echter ook een positief aspect. Met de afschaffing van de onderscheidende eisen voor grondgebonden woningen en appartementen kunnen we nu een uniforme benadering voor duurzame maatregelen over de hele breedte van het woningbezit ontwikkelen. Archetex is goed gepositioneerd om deze uitdagingen integraal aan te pakken door zowel de bouwkundige als de installatietechnische aspecten te optimaliseren. Door met opdrachtgevers samen te werken aan plannen die zowel de schil als de installaties verbeteren, kunnen we bijdragen aan de realisatie van duurzame transformaties.

Onze aanpak
Wij beginnen vaak met de aanpak van de schil en ventilatie, vervolgens de aanpak van het afgiftesysteem om tot slot te gaan kijken naar een (hybride) warmtepomp.

Archetex nodigt corporaties en VvE’s uit om samen te werken aan integrale oplossingen die zowel isolatie als duurzame installaties omvatten. Op die manier kunnen we het verschil maken in de verduurzaming van verwarmingsinstallaties en bijdragen aan een energie-efficiënte toekomst voor sociale huurwoningen.